Tips

Vampie’s tips

Het is leuk om een spreekbeurt te houden over vampiersoort 2. Dan weten andere kinderen ook wat voor een diertje een teek is. Mick en Aafke doen het in het boek al een beetje voor. Je kunt hun ‘tekenb…weetjes’ hiervoor gebruiken. En de tips van de vet aardige boswachter Govert.

Top tip!!! Vraag je juf of meester een leskist te lenen bij De Stichting Tekenbeetziekten. In deze kist zitten allerlei interessante dingen die met teken te maken hebben.  Zie: www.tekenbeetziekten.nl/leskisten/

Ga je lekker wandelen in de natuur? Vampie & Tick kun je o.a. kopen bij bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Ook de medewerkers van de Kennemerduincampings De Lakens, Geversduin en Bakkum zijn super enthousiast over het boek. Daarom is het daar dit kampeerseizoen weer bij de receptie verkrijgbaar. En er komen steeds meer verkooppunten bij zoals het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten en het buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Als je gebeten bent door een teek, dan kun je dit melden op www.tekenradar.nl. Met jouw gegevens help je ze om iedereen te laten zien waar teken actief zijn. En ze kunnen dan onderzoek doen naar tekenbeten.

Alvast een paar tekenweetjes en handige tips:

– Een larve is kleiner dan 1 mm; een nimf is 1 tot 1,5 mm en een volwassen teek is 3 tot 5 mm. Een volwassen vrouwtjesteek kan een centimeter groot worden
– Teken vallen niet uit bomen, dat vinden ze veel te eng. Pas als ze aangeraakt worden, kruipen ze op een dier of mens.
– Teken eten het hele jaar en hebben het meeste trek van maart tot en met oktober. Het zijn taaie rakkertjes, dus blijf ook ’s winters als het erg koud is goed opletten.
– Je vindt ze in bossen, duinen, parken, heide, tuinen en langs de slootkant. En soms dus ook op plaatsen zoals langs het sportveld, de speeltuin en het openluchtzwembad.
– Teken zitten heel graag tussen vochtige bladeren op de grond, in hoog gras, in struiken, tussen dichte begroeiing of kreupelhout.
– Doe zo snel mogelijk een lichaamscheck nadat je in de natuur geweest bent.
– Hoe sneller je een teek laat weghalen, hoe beter het is.
– Irriteer een teek niet met zeep, alcohol of andere middelen. Door de stress gaat hij spugen en brengt zo de bacteriën over.
– Laat een teek direct met een speciale tekenkaart weghalen.  Of gebruik een tekenverwijderaar (zie bijvoorbeeld www.enetorpet.com). Er zijn ook tekenpennen. Die worden onder het lijf van de teek geschoven. Gebruik geen tekenpen die je moet draaien om de teek eruit te krijgen. Een tekentang wordt afgeraden, omdat je daarmee de teek te gemakkelijk in zijn lijf knijpt. Ook daardoor kan hij gaan spugen. Dat geldt ook voor een pincet.
– Laat het plekje waar de teek gezeten heeft achteraf met alcohol of jodium schoonmaken.
– Laat je ouders bij twijfel contact opnemen met de huisarts.

teken-tekenbeet-kinderboek-tips-informatie