Tips

Vampie’s tips

Ga je deze zomer kamperen, of lekker wandelen in de duinen van Noord-Holland? Vampie & Tick kun je ook kopen bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen, bezoekerscentrum De Hoep in Castricum en de Kennemerduincampings De Lakens, Geversduin en Bakkum.

Wil je weten hoe teken er in het echt uit zien en hoe groot, eh… klein ze zijn, kijk dan eens op www.rivm.nl onder ‘teek’. Daar staat een plaatje met een nagel waarop vier teken zitten.

Als je gebeten bent door een teek, dan kun je dit melden op www.tekenradar.nl. Met jouw gegevens help je ze om iedereen te laten zien waar teken actief zijn. En ze kunnen dan onderzoek doen naar tekenbeten.

Het is leuk om een spreekbeurt te houden over vampiersoort 2. Dan weten andere kinderen ook wat voor een diertje een teek is. Mick en Aafke doen het in het boek al een beetje voor. Je kunt hun ‘tekenb…weetjes’ hiervoor gebruiken. En de tips van de vet aardige boswachter Govert.

Alvast een paar tekenweetjes en handige tips:

– Een larve is kleiner dan 1 mm; een nimf is 1 tot 1,5 mm en een volwassen teek is 3 tot 5 mm. Een volwassen vrouwtjesteek kan een centimeter groot worden
– Teken vallen niet uit bomen, dat vinden ze veel te eng. Pas als ze aangeraakt worden, kruipen ze op een dier of mens.
– Teken eten het hele jaar, maar hebben het meeste trek van maart tot en met oktober.
– Je vindt ze in bossen, duinen, parken, heide, tuinen en langs de slootkant. En soms dus ook op plaatsen zoals langs het sportveld, de speeltuin en het openluchtzwembad.
– Teken zitten heel graag tussen vochtige bladeren op de grond, in hoog gras, in struiken, tussen dichte begroeiing of kreupelhout.
– Doe zo snel mogelijk een lichaamscheck nadat je in de natuur geweest bent.
– Hoe sneller je een teek laat weghalen, hoe beter het is.
– Irriteer een teek niet met zeep, alcohol of andere middelen. Door de stress gaat hij spugen en brengt zo de bacteriën over.
– Laat een teek direct met een speciale tekenkaart weghalen.  Of gebruik een tekenverwijderaar (www.enetorpet.com). Er zijn ook tekenpennen. Die worden onder het lijf van de teek geschoven. Gebruik geen tekenpen die je moet draaien om de teek eruit te krijgen. Een tekentang wordt afgeraden, omdat je daarmee de teek te gemakkelijk in zijn lijf knijpt. Ook daardoor kan hij gaan spugen. Dat geldt ook voor een pincet.
– Laat het plekje waar de teek gezeten heeft achteraf met alcohol of jodium schoonmaken.
– Laat je ouders bij twijfel contact opnemen met de huisarts.

teken-tekenbeet-kinderboek-tips-informatie